Leers: Waardering en steun voor Nederlandse aanpak Europees immigratiebeleid

Het initiatief van Nederland om de discussie aan te gaan over verbeteringen van het Europese immigratiebeleid is door een aantal andere lidstaten positief ontvangen. Dat schrijft minister Leers voor Immigratie en Asiel vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Collega-ministers uit de lidstaten waarmee hij gesproken heeft herkennen zich in het beeld dat de huidige Europese regelgeving meer mogelijkheden moet bieden om de problematiek rond integratie en concentratie van migranten in de grote steden aan te pakken. Zij erkennen de noodzaak hier een open discussie over te voeren en in de Europese Unie tot een samenhangend pakket aan maatregelen te komen.

Minister Leers heeft een position paper opgesteld waarin de Nederlandse voorstellen voor het Europees migratiebeleid in samenhang zijn uitgewerkt. Dit document, dat ook vertaald is in  het Frans, Duits en Engels, zal worden gebruikt om andere lidstaten en Europese instellingen te informeren over de Nederlandse voorstellen en hiervoor steun te verwerven. De minister realiseert zich dat hij andere lidstaten nodig heeft om de doelstellingen van het kabinet te realiseren. Maar hij gelooft in de kracht van argumenten. Nederland nodigt andere lidstaten uit om mee te denken over de Nederlandse voorstellen of zelf met voorstellen te komen, zodat de discussie hierover open kan worden gevoerd.

In het position paper schrijft minister Leers dat het doel van de Nederlandse voorstellen op het gebied van immigratie is te komen tot een sterker, welvarender Nederland binnen een sterke Europese Unie. Uitgangspunt van Nederland is dat illegale immigratie moet worden voorkomen en legale migratie in goede banen moet worden geleid. Nederland staat daarbij voor een streng en rechtvaardig asielbeleid en een selectief immigratiemodel dat kansen biedt aan migranten die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. De inzet is om hun positie in de samenleving te versterken.

Om dat doel te bereiken doet Nederland een aantal concrete voorstellen om de Europese regels aan te scherpen op het gebied van Europees asielbeleid en de eisen aan gezinsmigranten. Dat is in het belang van de migrant en de ontvangende samenleving. Ook de aanpak van de Europaroute, waardoor EU-burgers die in een andere lidstaat wonen zonder extra eisen hun partner van buiten de Europese Unie kunnen laten overkomen, vergt volgens Nederland aanpassing van de bestaande regelgeving.

De minister sprak de afgelopen maanden bij verschillende gelegenheden over de Nederlandse inzet met collega’s uit onder meer Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Oostenrijk, Luxemburg en Polen. In Den Haag deed hij hetzelfde met ambassadeurs van verschillende lidstaten. Tijdens deze gesprekken ondervond hij waardering voor het initiatief en de open houding van Nederland.

Minister Leers benadrukt in zijn brief dat de positieve reacties natuurlijk niet betekenen dat de lidstaten waarmee hij gesproken heeft de Nederlandse voorstellen op voorhand volledig onderschrijven. Hij ziet de steun als erkenning van de zorgen over de integratie van nieuwkomers en het daarmee gepaard gaande risico van een afbrokkelend draagvlak voor het immigratiebeleid. De komende tijd zal hij verder werken aan het vergroten van de steun voor de inzet om in de Europese Unie voorstellen te ontwikkelen om de geconstateerde problematiek tegen te gaan.