Rosenthal steunt religieuze leiders in reactie op geweld

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) sprak vandaag met een groep geestelijke leiders van christelijke en andere religieuze minderheden over het recente geweld tegen deze groepen in het buitenland. De afgelopen maanden zijn in diverse landen – waaronder Irak, Egypte, Iran, Afghanistan en Pakistan - religieuze gemeenschappen getroffen door geweldsincidenten.

Foto: Buitenlandse Zaken

Overzichtsfoto tijdens de bespreking.

De minister vindt dat onacceptabel: “De vrijheid van godsdienst en levensovertuiging moet altijd en voor iedereen gelden, ook in landen in het Midden-Oosten en andere regio’s. De recente geweldsincidenten baren mij grote zorgen. Nederland maakt zich hard voor bescherming van deze groepen.”

De geestelijk leiders van in Nederland gevestigde buitenlandse kerken en andere religieuze groepen deelden hun ervaringen en wisselden met de minister van gedachten over verbetering van hun posities. De minister zegde toe zich daarvoor te blijven inzetten.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken veroordeelden in februari het geweld. Mede op aandringen van minister Rosenthal is daarbij aandacht gevraagd voor christenen en andere religieuze groepen die slachtoffer waren van recent geweld. Nederland heeft binnen de EU en de VN extra aandacht gevraagd voor de positie van religieuze minderheden.

Groepsfoto van deelnemende geestelijk leidersmet de minister.