Nederland gastland voor eerste European Research Infrastructure Consortium

SHARE, de Survey of Health, Ageing and Retirement, is Europa’s eerste officiële European Research Infrastructure Consortium (ERIC). Nederland wordt gastland: de zetel van SHARE-ERIC wordt gevestigd in Tilburg bij Netspar. Het besluit hiertoe is vandaag door de voorzitter van de Europese Commissie Barroso ondertekend.

Vergrijzing van de samenleving

SHARE is een pan-Europese onderzoeksfaciliteit op het terrein van de sociaal-economische wetenschappen met gegevens over de gezondheid, economische situatie en sociale participatie van vijftigplussers uit vijftien landen. Onderzoekers volgen deze ouderen twintig jaar lang. Zo’n 1500 Europese onderzoekers hebben toegang tot de database met deze gegevens.

Het gaat hier om sociaal-wetenschappelijk onderzoek over een belangrijk maatschappelijk thema: de vergrijzing van de samenleving. Met dit onderzoek kunnen de Europese landen hun generatie-beleid en pensioenstelsels beter vormgeven.

Naast Nederland nemen België, Duitsland, Tsjechië, en Oostenrijk deel aan het consortium.  Zwitserland treedt toe als observer. Denemarken, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje sluiten later aan.

“Ik ben er trots op dat Nederland als eerste land in Europa een prestigieuze ERIC mag huisvesten. Dit laat zien dat wij kwalitatief uitstekende onderzoekers hebben die een grote rol spelen in het internationaal wetenschappelijk onderzoek,” laat staatssecretaris Zijlstra weten in een reactie.