UNDP belangrijk voor hervorming VN

Staatssecretaris Ben Knapen heeft vandaag gesproken met Helen Clark, hoofd van het United Nations Development Program, UNDP. Zij bespraken de uitgangspunten van het nieuwe kabinetsbeleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking. Knapen gaat focussen op minder thema’s en minder landen. Bovendien bezuinigt het kabinet op ontwikkelingshulp.

UNDP speelt een belangrijke rol bij het behalen van de Millenniumdoelen. Knapen en Clark spraken over de aanpak van UNDP en over de taak van UNDP om de activiteiten van de verschillende VN-organisaties te coördineren. Die coördinatie moet leiden tot betere onderlinge samenwerking, minder overlap van activiteiten en kostenbesparingen. De staatssecretaris benadrukte het belang dat Nederland hier aan hecht.‘In Zuid Soedan zag ik dat het bureau voor Crisispreventie en Herstel van UNDP belangrijk werk doet om het VN-systeem te laten samenwerken, ook met de Wereldbank. Dat is zeker in zulke fragiele landen hoogstnoodzakelijk.’aldus de staatssecretaris. 

Helen Clark bezoekt Nederland om te spreken met leden van de Tweede Kamer, staf van het ministerie van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven. Ook heeft zij een ontmoeting met prinses Màxima.