Maatregelen tegen gedwongen huwelijk

De verjaringstermijn voor huwelijksdwang bij kinderen wordt verlengd. Ook kan straks iedereen die zich in het buitenland schuldig maakt aan huwelijksdwang of polygamie, worden vervolgd.

De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie).

De verjaringstermijn is nu 6 jaar vanaf het moment van het misdrijf. De verjaringstermijn gaat straks in wanneer het kind 18 jaar is geworden. Door de ruimere termijn heeft het slachtoffer meer tijd om aangifte te doen. Voor zedenmisdrijven en besnijdenis van meisjes geldt al een verjaringstermijn vanaf 18 jaar.

Vervolging voor buitenlandse huwelijksdwang

Iedereen met een vaste woon- en verblijfplaats in Nederland kan straks vervolgd worden als zij zich in het buitenland schuldig maken aan huwelijksdwang of polygamie. Hiervoor wordt de extraterritoriale rechtsmacht uitgebreid. Nu zijn de mogelijkheden voor vervolging van deze daders beperkt.

Langere maximumstraf en extra opsporingsbevoegdheden

De maximumgevangenisstraf voor huwelijksdwang gaat omhoog van 9 maanden naar 2 jaar. Ook kan de rechter voorlopige hechtenis van de dader opleggen om het slachtoffer te beschermen. Het Openbaar Ministerie krijgt daarnaast extra opsporingsbevoegdheden, zoals het opvragen van telefoon- en internetgegevens.

Het wetsvoorstel gaar voor advies naar de Raad van State.