Ontslagleeftijd gerechtsdeurwaarders naar 70 jaar

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie ingestemd met een wetsvoorstel waarin de ontslagleeftijd van gerechtsdeurwaarders wordt verhoogd naar 70 jaar. Door deze aanpassing komt het kabinet tegemoet aan de behoefte van gerechtsdeurwaarders om ook na hun 65ste werkzaam te kunnen blijven. Bovendien sluit de ontslagleeftijd van de deurwaarders door de wijziging aan bij die van andere publieke functionarissen zoals rechters en notarissen.

De wijziging van de ontslagleeftijd in de Gerechtsdeurwaarderswet past ook in het kabinetsbeleid om belemmeringen voor het doorwerken na het 65ste levensjaar zoveel mogelijk weg te nemen. Door de wijziging wordt de wettelijk vastgelegde leeftijd waarop een gerechtsdeurwaarder van rechtswege wordt ontslagen, verhoogd naar 70 jaar. Nu ligt de grens nog op 65 jaar.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Streven is dat de wetswijziging voor 15 juli 2011 van kracht wordt.