EU stelt sancties in tegen Iraanse mensenrechtenschenders

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben besloten tot het instellen van sancties tegen Iraanse mensenrechtenschenders. Zij mogen geen EU-landen meer bezoeken en tegoeden die zij hebben in EU-landen worden bevroren.

Nederland heeft zich in nauwe samenwerking met Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland sterk gemaakt voor het opleggen van deze maatregelen.

“De EU laat hiermee een krachtig protest horen tegen de voortdurende mensenrechtenschendingen door de Iraanse autoriteiten”, aldus minister Rosenthal. "Met deze sancties toont de EU zijn solidariteit met Iraanse mensenrechtenverdedigers en alle Iraniërs die slachtoffer zijn van onderdrukking.” De EU besluit zo spoedig mogelijk welke personen in Iran op de EU-sanctielijst komen te staan.

Naast de sancties hebben de EU-ministers ook besloten tot het starten van een mensenrechten-dialoog met de Iraanse autoriteiten. De EU hanteert een tweesporenbeleid: enerzijds een uitgestoken hand om over de mensenrechtensituatie te spreken, anderzijds sancties zolang het regime zich schuldig blijft maken aan grove mensenrechtenschendingen.