Turkije en Nederland gaan 400 jaar diplomatieke betrekkingen vieren

Het bedrijfsleven in Turkije en staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) willen in 2012 uitgebreid stilstaan bij 400 jaar diplomatieke betrekkingen. 

Handelsmissie

Dat spraken de staatssecretaris en de Turkse president van de overkoepelende Kamer van Koophandel af tijdens de handelsmissie die de staatssecretaris leidt in Turkije. Bij de Turkse Kamer van Koophandel zijn zo’n 1,3 miljoen bedrijven vertegenwoordigd. Twintig Nederlandse bedrijven reizen met de staatssecretaris mee. De vertegenwoordigers van het bedrijfsleven blijven nog tot en met vrijdag in Turkije.

Zakendoen in Turkije

Staatssecretaris Bleker sprak met vertegenwoordigers van diverse Nederlands-Turkse bedrijven. Daaruit blijkt dat voor het zakendoen in Turkije de relatie heel goed moet zijn voordat de handel in beeld komt. Voor Nederland liggen er grote kansen voor het exporteren van kennis; Turkije zoekt partners om samen nieuwe markten buiten Turkije te openen en kan daarmee voor Nederlandse bedrijven een springplank naar nieuwe markten zijn.

Zuivelseminar

Staatssecretaris Bleker heeft ook een zuivelseminar geopend dat is georganiseerd door het ministerie van EL&I, het Turkse ministerie van Landbouw en een Turkse organisatie van rundveefokkers. Daarnaast sprak staatssecretaris Bleker met de ministers van financiën en landbouw.