Toespraak Rutte over de gebeurtenissen in Japan

Korte toespraak van minister-president Rutte over de gebeurtenissen in Japan bij de start van het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 22 maart 2011

Mevrouw de voorzitter,

Op 10 maart werd Japan getroffen door een natuurramp van ongekende proporties: een zware aardbeving van bijna 9 op de schaal van Richter gevolgd door een afschrikwekkende tsunami. De apocalyptische beelden en indringende verhalen die ons sindsdien uit Japan bereiken, hebben heel Nederland diep geschokt. Namens het kabinet wil ik vanaf deze plek nogmaals onze diepe gevoelens van medeleven overbrengen aan de Japanse regering en aan alle getroffenen. Het spreekt vanzelf dat Nederland desgewenst alle hulp en bijstand zal bieden die nodig is om deze ramp het hoofd te bieden. Want in zo'n situatie laat je elkaar niet in de steek.

De precieze gevolgen van de ramp zijn op dit moment nog nauwelijks te overzien. Maar de berichtgeving laat geen enkel misverstand toe over de ernst van de situatie. Er zijn duizenden slachtoffers geteld en nog eens duizenden vermisten. Overal in het rampgebied is verwoesting en grote groepen mensen zijn in één keer letterlijk alles kwijt geraakt. Het is menselijkerwijs nauwelijks te bevatten.

Daarbovenop hebben de aardbeving en de tsunami geleid tot een dreigende nucleaire ramp. Samen met de Japanners houdt de rest van de wereld de adem in. Wij hopen met zijn allen dat de deskundigen erin zullen slagen een tweede grootschalige ramp te voorkomen. Daarop is nu alles gericht.

Maar op dit moment denken wij vooral aan de slachtoffers, wij denken aan hun nabestaanden en aan iedereen in Japan die door het natuurgeweld is getroffen. Het is niet eenvoudig om in deze dagen van rouw, verlies en ontreddering met vertrouwen naar de toekomst te kijken. Toch - weten wij -  heeft het Japanse volk in zijn rijke geschiedenis vaker een enorme veerkracht getoond. En ik ben ervan overtuigd dat we die veerkracht ook deze keer weer zullen zien. Namens alle Nederlanders wens ik de inwoners van Japan alle kracht toe die nodig is om deze moeilijke periode te boven te komen.