Eind aan oneerlijke concurrentie met bedrijfsleven

Overheden mogen belastinggeld niet meer oneigenlijk gebruiken voor commerciële activiteiten. Daarmee komt er een eind aan de oneerlijke concurrentie met het bedrijfsleven. Dat staat in het wetsvoorstel Markt & Overheid dat 22 maart 2011 door de Eerste Kamer is aanvaard.

Concurrentievervalsing

Vooral het midden- en kleinbedrijf heeft veel klachten over concurrentievervalsing, bijvoorbeeld omdat overheden vervoersdiensten aanbieden, bibliotheken speelfilms verhuren en stadswachten bedrijfsterreinen bewaken.

"Het is aan bedrijven om te ondernemen," aldus minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. "Als overheden dat ook willen doen, moeten ze zich voortaan aan strenge regels houden en geen misbruik maken van belastinggeld."

Dit betekent dat overheden die toch commerciële activiteiten willen verrichten, voortaan verplicht zijn bij het aanbieden van goederen of diensten alle kosten door te berekenen.

Handhaving

De Nederlandse Mededingingsautoriteit zal de gedragsregels gaan handhaven. De NMa is onafhankelijk, zodat ook ondernemers met klachten er terecht kunnen.