Minister-president Rutte naar Europese top

De staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten komen 24 en 25 maart bij elkaar tijdens de Europese Raad in Brussel. Minister-president Rutte neemt deel aan de Raad. Op de agenda staat een veelomvattend pakket aan maatregelen om de financieel-economische stabiliteit in de EU te waarborgen.

Het pakket omvat onder andere de versterking van het stabiliteits- en groeipact en het Pact voor de Euro, dat tijdens de Eurozone Top van 11 maart is overeengekomen. Nederland zal ook aandacht vragen voor de brief die minister-president Rutte samen met 8 andere regeringsleiders heeft verstuurd aan de overige leden van de Europese Raad. Deze brief bevat voorstellen voor het bevorderen van het Europese groei- en concurrentievermogen.

Arabische regio

Daarnaast zullen de regeringsleiders spreken over de situatie in Libië en de Arabische wereld, met name de zuidelijke buurlanden Egypte en Tunesië. Hiermee zal opvolging worden gegeven aan de verklaring van de bijzondere Europese Raad over de situatie in de Arabische regio en Libië in het bijzonder.

Ramp Japan

De staatshoofden en regeringsleiders zullen ook stilstaan bij de ramp in Japan en het EU-hulppakket. Nederland heeft al expertise beschikbaar gesteld en bekijkt de mogelijkheid voor verdere steun aan het hulppakket. Ten aanzien van de situatie in de kerncentrales in Japan en mogelijke implicaties ervan voor de Unie, pleit Nederland ervoor geen overhaaste conclusies te trekken en eerst een grondige analyse van de situatie in Japan af te wachten. Wanneer meer duidelijkheid begint te ontstaan over de economische gevolgen van de ramp, kan de EU bezien welke reactie wenselijk is.

Rutte over de inzet van Nederland bij zijn aankomst in Brussel