Steeds meer landen verklaard tegenstander van strafbaarheid homoseksualiteit

85 landen uit alle delen van de wereld deden deze week in de Mensenrechtenraad in Genève een oproep een eind te maken aan strafbaarstelling van homoseksualiteit. De verklaring kwam mede op initiatief van Nederland tot stand. Een intensieve lobby van Nederland, VS, Frankrijk, Brazilië en andere landen heeft ertoe geleid dat opnieuw meer landen zich aansloten bij de oproep.

Nederland zet zich voortdurend via rechtstreekse contacten met landen en in internationaal verband in voor de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Eind 2008 werd op initiatief van Nederland en Frankrijk en 64 andere lidstaten in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een verklaring gepresenteerd die opriep een einde te maken aan de strafbaarstelling van homoseksualiteit.

Wereldwijd zijn mensenrechtenschendingen tegen homo’s en lesbiennes aan de orde van de dag. Op veel plaatsen is het gevaarlijk, soms levensgevaarlijk, uit te komen voor je geaardheid. In meer dan 80 landen is homoseksueel gedrag strafbaar. In zeven landen staat op seks tussen mannen zelfs de doodstraf.