Atsma maakt afspraken in Vietnam over samenwerking bij waterbeheer.

Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) zit komende dinsdag in Hanoi de eerste bijeenkomst voor over het plan van aanpak voor waterbeheer in de Mekong Delta. De bijeenkomst met de direct betrokken Vietnamese ministers, het stadsbestuur van Ho Chi Minh City en Prins Willem van Oranje vloeit voort uit de overeenkomst die in oktober 2010 is getekend door de Vietnamese premier Dung en premier Balkenende. Hierin is afgesproken dat Nederland gaat meewerken aan het plan om de Mekong Delta te beschermen tegen klimaatverandering.

Atsma spreekt dinsdag over het uitwisselen van kennis, over de samenwerking tussen de steden Ho Chin Min City en Rotterdam en over het wegnemen van eventuele handelsbelemmeringen zodat bedrijven uit de watersector makkelijk aan de slag kunnen in Vietnam. De bijeenkomst vindt plaats in de week dat Atsma samen met zo’n 30 vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit de watersector een bezoek brengt aan Vietnam. Atsma en de watersector sluiten aan bij ZKH Prins van Oranje, HKH Prinses Máxima der Nederlanden en staatssecretaris Bleker van ELI die deze week met een grote groep bedrijven in Vietnam zijn om de economische betrekkingen met Vietnam te versterken.

Atsma: ‘’Er zijn al een flink aantal Nederlandse bedrijven actief in Vietnam. Met deze missie zetten we de Nederlandse watersector in Vietnam verder op de kaart. Zowel Nederland als Vietnam behoren tot de meest kwetsbare delta’s wereldwijd. Vietnam wil de Nederlandse kennis en ervaring op het gebied van watermanagement benutten om de Mekong Delta te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.’’

De Prins, Prinses en de staatssecretarissen voeren gesprekken met Vietnamese ministers en autoriteiten en bezoeken seminars waar de bedrijven in gesprek gaan met Vietnamese overheden . Ook staan bedrijfs- en werkbezoeken op het programma. Staatssecretaris Bleker leidt de economische missie, waarbij bedrijven in de sectoren landbouw, transport en logistiek, maritiem, en olie en gas vertegenwoordigd zijn. Staatssecretaris Atsma leidt de waterdelegatie. ‘’ ’Voor bedrijven en instellingen uit de watersector is Vietnam met een opkomende markt een zeer interessante regio. Wereldwijd houden zo’n 2000 Nederlandse bedrijven zich bezig met water en deltatechnologie. Daarin verdienen ruim 80.000 Nederlanders hun brood. Vietnam biedt volop kansen voor deze sector en de samenwerking met Nederland staat hoog op de prioriteitenlijst van de Vietnamese overheid’’, aldus Atsma

Op woensdag brengt de Prins van Oranje samen met staatssecretaris Atsma en de bedrijven/kennisinstellingen uit de watersector een werkbezoek aan Ho Chi Minh stad, waarin zij zich laten informeren over de waterproblematiek in deze regio. Op donderdag wonen De Prins van Oranje en staatssecretaris Atsma de presentatie bij van de digitale ontwerptafel voor het Mekong Delta Plan. Op deze tafel kunnen de gevolgen van klimaatverandering worden getoond voor de landbouw en stedelijke ontwikkeling in de delta. Samen met de meest betrokken Vietnamese ministers en lokale bestuurders worden daarna in een simulatieronde de effecten in beeld gebracht van investeringsbeslissingen die erop zijn gericht om deze gevolgen te beperken, zoals het afsluiten van een rivierarm of het aanleggen van een dijkenstelsel.

De ontwerptafel zal door Atsma aan Vietnam worden geschonken zodat de Vietnamezen hier bij het maken van het Mekong Delta Plan gebruik van kunnen maken.