Eerlijkere kans voor ondernemers bij aanbestedingen

Meedingen naar opdrachten in een aanbestedingsprocedure wordt eenvoudiger en transparanter. Hierdoor krijgen met name kleine ondernemers meer kans opdrachten binnen te halen.

Dat staat in de nota van wijziging op de Aanbestedingswet die minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maandag 28 maart 2011 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Klachten over onduidelijke regels

Vooral het midden- en kleinbedrijf heeft veel klachten over onduidelijke regels en onredelijke eisen bij aanbestedingen. Zo is bijvoorbeeld de ervaring van het bouwen van een viaduct bij de huidige regels niet voldoende om mee te mogen doen bij een aanbesteding voor het bouwen van een brug.

Toename concurrentie

Minister Verhagen wil daar verandering in brengen. 'Het midden- en kleinbedrijf is de ruggengraat van onze economie. Alle bedrijven horen een eerlijke kans te krijgen bij aanbestedingen. Bovendien profiteert ook de consument. Door een eerlijke aanbesteding neemt de concurrentie toe, waardoor de prijs van het werk zakt en de kwaliteit stijgt.'

Gelijk speelveld

De nieuwe aanbestedingsregels moeten zorgen voor een gelijk speelveld voor alle ondernemers, groot en klein. Opdrachten mogen niet meer dusdanig worden geclusterd zodat kleinere bedrijven geen kans meer maken. Zo mag een bedrijf met 120 vestigingen bijvoorbeeld niet de schoonmaak van alle gebouwen bundelen in één aanbesteding, zodat een klein schoonmaakbedrijf bij voorbaat al geen kans meer maakt.

Bewijs van goed gedrag

Ook mogen er geen onredelijke contractvoorwaarden aan ondernemers worden gesteld. Hierdoor wordt voorkomen dat een kleine ondernemer alle risico’s van een bouwproject moet dragen, terwijl deze ondernemer zich onmogelijk kan verzekeren tegen deze risico’s. Daarnaast worden de aanbestedingsregels waar mogelijk versimpeld. Ook hoeven alleen ondernemers die een aanbesteding winnen, een bewijs van goed gedrag te kunnen laten zien. De geldigheid van dit bewijs wordt verlengd van 1 naar 2 jaar. Tenslotte komt er een onafhankelijke commissie waar ondernemers met klachten over aanbestedingen terecht kunnen.