Nederlandse regering opent deuren in Vietnam voor Nederlands bedrijfsleven

De staatssecretarissen Henk Bleker van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Joop Atsma van Infrastructuuren Milieu (I&M) zijn vanaf maandag 28 maart in Vietnam om een economische missie van ruim 80 Nederlandse bedrijven te begeleiden. De economische missie loopt parallel aan een officieel bezoek aan Vietnam door de Prins van Oranje en Prinses Máxima.

De bedrijven in de sectoren water, landbouw, transport & logistiek, maritiem, en olie & gas hopen samen terug te komen met miljoenen euro’s aan contracten en andere overeenkomsten.  De missie duurt tot donderdag 31 maart.

Aantrekkelijke markt

Vietnam is met een interne markt van bijna 90 miljoen mensen en een economische groei van gemiddeld 7% een aantrekkelijke en veelbelovende opkomende markt in een regio van sterk toenemend belang voor de wereldeconomie. In 2007 is Vietnam toegetreden tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en dat heeft de integratie van Vietnam in de wereldeconomie versneld.

Bedrijfsleven en overheid

De nadruk van de economische- en watermissie ligt op het introduceren van nieuwe bedrijven in Vietnam, met name het midden- en kleinbedrijf. Goed nieuws, vindt Henk Bleker, die in het buitenland minister van buitenlandse handel is.

Bleker: “Zakendoen in Vietnam is echt een uitdaging! En interessant vanwege de grote verwevenheid van bedrijfsleven en overheid. Daarom biedt de Nederlandse overheid de ondernemers ondersteuning bij het betreden van deze markt. Vietnam is voor investeerders een aantrekkelijke bestemming. Ik denk dat er gezien de jonge, hardwerkende bevolking en een ambitieuze en stabiele overheid veel te halen is. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf dat zich kenmerkt door een flexibele en ondernemende instelling, die in Vietnam begrepen en gewaardeerd wordt.” De bedrijven verwachten na de missie in totaal voor acht miljoen euro zaken te hebben gedaan.

Kansrijke sectoren

Vietnam was jarenlang een donorland van Nederland in het kader van de ontwikkelingsamenwerking. De Nederlandse regering heeft in 2008 besloten de financiële steun vanuit ontwikkelingssamenwerking aan Vietnam af te bouwen, maar het zal als zogeheten transitieland nog wel brede steun krijgen, gericht op de ontwikkeling van het lokale ondernemingsklimaat en het ondersteunen van het Nederlandse bedrijfsleven en kennisinstellingen die kansen zien in Vietnam. Nederland heeft met Vietnam een vijftal sectoren geïdentificeerd die gelden als zeer kansrijk voor wederzijds profijtelijke samenwerking: waterbeheer, deltatechnologie, klimaat, landbouw, maritiem, transport en logistiek alsmede olie en gas.

Water

Nederland is een van de grootste investeerders in Vietnam en het Nederlandse bedrijfsleven is prominent aanwezig met ondermeer AkozoNobel, Heineken, Van Oord, Unilever en Shell. Nederland is nadrukkelijk aanwezig als partner op het gebied van water. Vandaar dat staatssecretaris Joop Atsma van I&M ook deel uitmaakt van de economische missie.

Atsma: ‘Er is al een flink aantal Nederlandse bedrijven uit de watersector actief in Vietnam. Met deze missie zetten we de Nederlandse watersector in Vietnam verder op de kaart. Vietnam wil de Nederlandse kennis en ervaring op het gebied van watermanagement benutten om de Mekong Delta te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.’