Knapen spreekt met eurocommissaris over budget EU

Staatssecretaris Ben Knapen heeft Eurocommissaris Budget en Financiële Planning Janusz Lewandowski geïnformeerd over de Nederlandse inzet voor de komende meerjarenbegroting van de EU vanaf 2014.

"Hoofdlijnen voor ons zijn een begroting van bescheiden omvang, gericht op de uitdagingen van vandaag en morgen, zoals het verbeteren van concurrentiekracht en innovatie en gebaseerd op een evenwichtiger lastenverdeling tussen alle lidstaten", aldus Knapen, "Ook bij een begroting die minder groeit dan de inflatie is er ruimte om te investeren in nieuwe prioriteiten als er maar besparingen tegenover staan."

Eurocommissaris Lewandowski realiseert zich dat er een noodzaak is om kritisch te kijken naar de eigen uitgaven, zeker nu nationale regeringen dat ook doen. Hij is het met de staatssecretaris eens dat de methodiek van de begroting eenvoudiger en transparanter moet zijn. In juni komt hij met voorstellen voor de volgende meerjarenbegroting, waarbij hij ook voorstellen zal doen voor nieuwe inkomstenbronnen voor de EU om zo minder afhankelijk te zijn van de bijdragen van lidstaten.