Nederland draagt bij aan handhaving no-fly zone Libië

Nederland zal zijn militaire bijdrage voor de handhaving van het wapenembargo tegen Libië ook inzetten voor de handhaving van de no-fly zone boven het land. De ministers Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hillen (Defensie) hebben dit vandaag aan de Tweede Kamer meegedeeld.

'Hiermee levert Nederland een belangrijke bijdrage aan de uitvoering van resolutie 1973 van de Veiligheidsraad. We doen dit voor de veiligheid van de Libische bevolking', aldus minister Rosenthal.

De Kamer steunde vorige week het besluit van het kabinet een mijnenveger, een tankvliegtuig en zes F16's in te zetten voor de handhaving van het wapenembargo. Het kabinet meldde toen al dat dit materieel ook beschikbaar zou zijn voor handhaving van de no fly zone, als de NAVO zou besluiten dit op zich te nemen. De NAVO besloot dit afgelopen zondag, toen alle militaire operaties ter uitvoering van de resolutie onder NAVO-commando werden gebracht. Nederland zet geen extra materieel in. De vliegtuigen hebben alleen toestemming voor operaties tegen luchtdoelen. De kosten van de operatie blijven gelijk.