Uitvoeringsprogramma vorming nationale politie naar Tweede Kamer

Minister Opstelten wil de huidige 26 politiekorpsen in een zo kort mogelijk tijdsbestek omvormen tot één nationale politie. Voortvarendheid is nodig om de gevolgen voor het dagelijks werk van de politie te beperken en tegelijkertijd de prestaties en de slagkracht van de politie te verbeteren. Eind dit jaar moeten de voorbereidingen voor de nationale politie zijn afgerond. Als de nieuwe Politiewet wordt aangenomen door de Staten-Generaal, kan op 1 januari 2012 onmiddellijk worden gestart met de nationale politie. Tot dat moment worden geen onomkeerbare stappen gezet. Dat staat in het Uitvoeringsprogramma Vorming Nationale Politie dat minister Opstelten vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Uiterlijk op 1 mei zal minister Opstelten de kwartiermaker aanwijzen die de nationale politie moet gaan voorbereiden. De bestaande regiokorpsen, het Korps landelijke politiediensten, de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland en alle andere bovenregionale voorzieningen gaan op in een landelijk korps, dat zal bestaan uit tien regionale eenheden, één of meer landelijke operationele eenheden en een landelijke dienst voor ondersteunende bedrijfsvoeringstaken.

De landelijke politieorganisatie wordt stap voor stap opgebouwd. Vanaf 1 januari 2012 worden eerst de topstructuur en de ondersteunende diensten van de nationale politie aangepast. Daarna worden de bovenregionale taken en de taken van het Korps landelijke politiediensten herschikt.

Uiterlijk 1 januari 2012 begint ook de opbouw van het Politiedienstencentrum waarin de ondersteunende bedrijfsvoeringstaken, zoals ICT, huisvesting en inkoop, van de regionale en landelijke eenheden worden ondergebracht.

Om het politievak weer aantrekkelijk te maken en de prestaties van de politie te verbeteren worden tegelijkertijd met de invoering van de nationale politie maatregelen doorgevoerd die de politie slagvaardiger maken. Zo wordt met het Aanvalsplan Bureaucratie overbodige regelgeving opgeruimd en het werk van de politiemensen op straat vergemakkelijkt.

Met de korpsbeheerders en de voorzitter van het College van procureurs-generaal zijn inmiddels afspraken gemaakt over de overgang naar de nationale politie.

De vorming van de nationale politie is een middel om Nederland veiliger te maken. De vorming van de nationale politie krijgt dan ook gestalte in nauwe samenhang met het realiseren van de prioriteiten van de minister van Veiligheid en Justitie: de buurt veilig voor bewoner en ondernemer, een offensief tegen ondermijnende en georganiseerde criminaliteit en het vergroten van de slagkracht voor professionals.