Benoeming permanent vertegenwoordiger bij de FAO

De ministerraad heeft er mee ingestemd om mevrouw G. Verburg voor te dragen voor benoeming tot permanent vertegenwoordiger bij de FAO (Food and Agriculture Organisation).

De FAO is de VN-organisatie voor voedsel en landbouw en is gevestigd in Rome. Tevens wordt zij permanent vertegenwoordiger bij de WFP (World Food Programme) en de IFAD (International Fund for Agricultural Development), eveneens gevestigd in Rome. Zij volgt mevrouw Van Ardenne op die deze functie van april 2007 tot 1 juli aanstaande vervult. Mevrouw Verburg is op dit moment lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Daarvoor was zij minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Gerda Verburg wordt ook voorzitter van de Taskforce Landbouw en Voedselzekerheid bij de Verenigde Naties. Deze taskforce is een uitvloeisel van de Commission on Sustainable Development waarvan zij in 2008 voorzitter was. De taskforce richt zich op het uitvoeren en promoten van de besluiten die toen zijn genomen. Daarnaast gaat de taskforce een bijdrage leveren aan de ‘Rio +20’, de VN-agenda op het gebied van duurzaamheid.

De FAO vervult een belangrijke rol bij het realiseren van voedselzekerheid en armoedebestrijding wereldwijd. Nederland heeft zich daar de afgelopen jaren intensief voor ingezet. Als voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit was Gerda Verburg nauw betrokken bij de FAO. Zij vertegenwoordigde Nederland regelmatig op conferenties en ministeriële bijeenkomsten van de FAO. Als voorzitter van de Commission on Sustainable Development van de Verenigde Naties werkte ze nauw samen met de Wereldbank en FAO.

Nederland is een grote donor aan het VN-noodhulpprogramma WFP. Dat programma heeft ook partnerschappen met het Nederlandse bedrijfsleven. Het IFAD richt zich onder meer met fondsen van Nederland op het financieren van landbouwontwikkelingsprojecten voor voedselproductie in ontwikkelingslanden.