Gedetineerde terroristen onder voorwaarden naar gewone afdeling

Terroristen in de gevangenis kunnen in zeer uitzonderlijke situaties en onder strikte voorwaarden worden overgeplaatst van de terroristenafdeling naar een gewone afdeling.

Veroordeelde terroristen krijgen jaarlijks een test waaruit moet blijken of ze voldoende zijn 'gederadicaliseerd'. Ook wordt per gedetineerde bekeken op welke manier vorm kan worden gegeven aan een geleidelijke terugkeer in de samenleving. Dit schrijft staatssecretaris Teeven aan de Tweede Kamer in reactie op een onderzoek.  

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de terroristenafdeling een positieve bijdrage kan leveren aan het voorkomen van radicalisering en rekrutering binnen gevangenissen.

Op een terroristenafdeling verblijven verdachten of veroordeelden van een terroristisch misdrijf of gedetineerden die voor of tijdens detentie radicale boodschappen hebben verkondigd of verspreid. De eerste terroristenafdeling is in 2006 opgericht in de gevangenis van Vught om rekrutering en radicalisering binnen de gevangenismuren tegen te gaan. Vanwege geringe bezetting zal de terroristenafdeling Vught worden gesloten. ‘De Schie’ te Rotterdam is daarmee nog de enige gevangenis die over een terroristenafdeling beschikt.