Tijdelijke wet ambulancezorg

Aanbieders van ambulancezorg worden voorlopig voor 5 jaar aangewezen. Zij krijgen geen vergunning voor onbepaalde tijd, zoals in de Wet ambulancezorg staat.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Schippers (VWS) besloten de Wet ambulancezorg te wijzigen in een Tijdelijke wet ambulancezorg.  

Aanwijzing zittende aanbieders

De Tijdelijke wet ambulancezorg wijst zittende aanbieders voor 5 jaar aan. Een vervoerder die wordt aangewezen moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen.

Als er in een regio meerdere aanbieders zitten, worden ze als samenwerkingsverband aangewezen. Als het niet lukt om een samenwerkingsverband tot stand te brengen, kan de minister een aanbieder aanwijzen of zelf een rechtspersoon oprichten.

Niet 'EU-proof'

In het oorspronkelijke wetsvoorstel zouden ambulancezorgaanbieders een vergunning voor onbepaalde tijd krijgen. Deze oorspronkelijke voorgestelde procedure is niet 'EU-proof' en daarmee loopt de Nederlandse premiebetaler onnodig financieel risico.

De wet is tijdelijk om in de tussenliggende periode een meer structurele oplossing te vinden die recht doet aan de uitgangspunten zoals besproken met het parlement en tegelijkertijd past binnen de Europese wet- en regelgeving.

Besparing

Nu de zittende vervoerders worden aangewezen, is het niet meer nodig om een vergunning aan te vragen. Dit bespaart tijd en leidt ook tot lagere administratieve lasten.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.