Van Bijsterveldt opent Girlsday 2011

Met knallend vuurwerk op het dak van het Anton Pannekoek Observatorium in het Science Park van de Universiteit van Amsterdam heeft minister Van Bijsterveldt (onderwijs) het startsein gegeven voor Girlsday 2011. Zij deed dat samen met Robbert Dijkgraaf (KNAW) en 7 meiden uit groep 7 van de basisschool. Tijdens het jaarlijkse terugkerende evenement worden in heel Europa activiteiten georganiseerd om meisjes enthousiast te maken voor een opleiding en beroep in bèta, techniek en ict.

Girls only

Vandaag gaan op Girlsday 4.000 meisjes van 10 tot 15 jaar op bezoek bij technische bedrijven en universiteiten. Doel van deze 'girls only' dag is om meer meisjes enthousiast te maken voor de techniek. Het ontwerpen van apps, het bouwen van een eigen droomhuis, een workshop technisch tekenen, het nemen van watermonsters, het creëren van een satelliet en het maken van zoutkristallen staan bijvoorbeeld op het programma.

Het aantal middelbare scholieren dat voor exacte vakken kiest en een technische vervolgstudie doet, is de afgelopen jaren fors toegenomen. Die toename is juist ook bij meisjes zichtbaar. Het aantal meisjes met een natuurprofiel in 4-havo steeg van 18% in 2003 naar 29% nu. Van het totale aantal meisjes in 4-vwo heeft 51% een natuurprofiel. In 2003 was dit percentage nog 43%.

Niet alleen voor nerds

Van Bijsterveldt: 'Veel meiden barsten van het bètatalent maar denken dat techniek voor nerds is. Niets is minder waar. Girlsday biedt ze de kans om kennis te maken met een hele stoere en belangrijke sector. Nederland kan niet zonder bèta’s. Bèta’s laten de boel draaien.'