Mensenrechtenambassadeur prijst moed Zimbabwaanse mensenrechtenadvocaat

'Dit is een man die laat zien dat zijn wil naar vrijheid en rechtvaardigheid na vele jaren van onderdrukking ongebroken is.' Dit zei de Nederlandse mensenrechtenambassadeur, Lionel Veer, vandaag in Amsterdam bij de uitreiking van de Lawyers for Lawyers Award aan de Zimbabwaanse mensenrechtenadvocaat Alec Muchadehama.

Muchadehama verdedigt activisten, oppositieleden en mensen uit het maatschappelijk middenveld. Hij wordt constant bedreigd. Hij is herhaaldelijk opgepakt en vervolgd en heeft een tijd moeten onderduiken na ontsnapt te zijn aan een poging tot ontvoering.

De Lawyers for Lawyers Award is ingesteld door de Nederlandse Stichting Lawyers for Lawyers (L4L). L4L streeft ernaar dat advocaten hun beroep onafhankelijk en in vrijheid kunnen uitoefenen. Volgens de jury toont Muchadehama buitengewone moed in een land dat wordt geregeerd door willekeur en geweld. Hij kreeg een beeldje en een geldbedrag van 10.000 euro.

'Deze prijs sluit goed aan bij de speciale aandacht die de regering in haar mensenrechtenbeleid geeft aan mensenrechtenverdedigers', aldus de mensenrechtenambassadeur.