Persconferentie Rutte na afloop ministerraad 15 april 2011

Minister-president Rutte geeft na afloop van de ministerraad van 15 april 2011 een persconferentie.

Minister-president Rutte:

Goedemiddag allen. Vanzelfsprekend hebben we in de ministerraad eerst uitgebreid stilgestaan bij de tragedies in Alphen aan den Rijn en in Baflo. Het zijn tragedies waardoor heel Nederland is opgeschrikt. We zijn kan ik zeggen, net als iedereen natuurlijk, enorm onder de indruk van de gebeurtenissen. In Baflo is het leven van een jonge vrouw te betreuren, en dat van een politieman, iemand die bezig was het land veiliger te maken, die hierbij het slachtoffer is geworden. De schietpartij in Alphen heb ik eerder al een nachtmerrie genoemd. Velen hielden een dergelijke gebeurtenis in Nederland voor onmogelijk. Helaas, tot afgelopen zaterdag. Minister Opstelten heeft ons ingelicht over de laatste stand van zaken en zal erop toezien, kan ik u verzekeren, dat in beide gevallen de onderste steen boven komt. Aanstaande woensdag is er een herdenking in Alphen aan den Rijn met daarbij de Koningin en de Kroonprins. Ik zal zelf de herdenking ook bijwonen. En dat is dus een gelegenheid om ook met nabestaanden, met de slachtoffers die het wel hebben overleefd, voor zover ze erbij kunnen zijn, met elkaar bijeen te zijn. Verder hebben we vandaag natuurlijk gesproken over het onderwijs. Minister Van Bijsterveldt heeft ons bijgepraat over het besluit om een paar maatregelen in het onderwijsveld met een jaar uit te stellen. Op deze manier is het mogelijk voor haar en de staatssecretaris om waar het gaat om de maatregelen ten aanzien van het passend onderwijs, maar ook waar het gaat om de langstudeerders, om iets meer tijd te nemen voor de invoering. En tegelijkertijd rekening te houden, want ook dat speelt natuurlijk een rol, met het politieke draagvlak. Ook in de verschillende Kamers van het parlement. Het is in ieder geval positief dat die extra tijd er is. Er zijn geen besparingsverliezen. De besparingen die waren ingeboekt voor komend jaar, die worden anderszins gevonden. Ook dat is in de brief aan de Kamer gemeld hoe we dat doen. Dus de opbouw naar de achttien miljard leidt geen schade. Het geeft wel meer tijd om de maatregelen voor te bereiden en het houdt rekening met het draagvlak. Oftewel om Halbe Zijlstra maar eens te citeren: 'Van uitstel komt uitvoering', vond ik wel een aardige.