Knapen spreekt Wereldbankpresident Zoellick over samenwerking en beloningen

Nederland is tevreden over het werk van de Wereldbank en wil de resultaten ervan beter zichtbaar maken om het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking te behouden. Staatssecretaris Knapen sprak daar zondag in Washington over met Wereldbankpresident Zoellick. Knapen sprak Zoellick ook aan op de beloningsstructuur binnen de Wereldbank. 

Zoellick wil de Wereldbank transparanter maken en beter laten zien wat de Wereldbank doet. De bankpresident begrijpt de Nederlandse zorgen over de beloningsstructuur en gaf aan samen met de Board of Governors waarin de lidstaten vertegenwoordigd zijn te zullen kijken naar de beloningsstructuur van de Wereldbank.

Knapen sprak ook met de topman van USAID, Raj Shah, onder meer over bezuinigingen, hervormingen en donorcoördinatie. Knapen streeft naar een werkverdeling zodat donoren zich kunnen specialiseren in minder landen en op minder thema’s. Knapen en Shah spraken af samen op te zullen trekken op thema’s als water, voedselzekerheid en sexuele en reproductieve gezondheid en rechten.