Knapen zet zich in voor effectieve en efficiënte EU-ontwikkelingssamenwerking

De Europese Commissie is een belangrijke partner bij de bestrijding van armoede in de wereld en Europese ontwikkelingshulp is over het algemeen kwalitatief hoogwaardig en zeer transparant. Maar iedere mislukte activiteit is er een te veel. Dat stelde staatssecretaris Knapen woensdag in een spoeddebat met de Tweede Kamer over besteding van Europese ontwikkelingsgelden.

Het Kabinet zet zich maximaal in voor effectieve en efficiënte ontwikkelingssamenwerking, door Nederland en door de EU. Daarvoor is onder meer een betere werkverdeling nodig tussen de EU en de lidstaten. De Europese Commissie kan zich specialiseren in infrastructuur, energie en landbouw en zich in het bijzonder richten op de buurlanden van de Unie.

Europese ontwikkelingshulp zou zich volgens Knapen juist minder moeten richten op opkomende landen als China, India en Turkije. Ook maakt Nederland zich sterk voor een meer kritisch gebruik van begrotingssteun. Bij twijfel over corruptie en mensenrechten zou deze niet gegeven moeten worden.

Knapen had Eurocommissaris Piebalgs om opheldering gevraagd over een kritisch rapport van de Britse denktank Open Europe over besteding van Europese hulpgelden.