Benoemingen top ministerie EL&I

De top van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) wordt op 1 mei 2011 (her)benoemd. Met deze benoemingen ontstaat een nieuwe organisatiestructuur, waarin het aantal directeuren-generaal in de beleidskern van EL&I is teruggebracht. Om het belang van uitvoering en toezicht in de nieuwe structuur te verankeren zijn de directeur-generaal Uitvoering en inspecteur-generaal van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit aan de bestuursraad toegevoegd.

Nu de hoofdstructuur is vastgesteld start een nieuwe fase van de integratie van de voormalige ministeries van Economische Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Per 1 mei 2011 bestaat de beleidskern van het ministerie uit directoraten-generaal en stafdirecties. De komende periode richt de benoemde top de organisatie in. Secretaris-generaal Chris Buijink is ambtelijk eindverantwoordelijk voor het tot stand brengen van het nieuwe ministerie dat werkt aan een economisch toonaangevend Nederland met een agrofoodsector van wereldformaat.

Directeur-generaal Agro de heer dr. mr. J.P. (Hans) Hoogeveen MPA

DG Agro versterkt de positie van Nederlandse agrarische en visserijketens, geeft het gemeenschappelijk visserij- en landbouwbeleid vorm, stelt duurzame voedselvoorziening op nationaal en mondiaal niveau zeker en bevordert groen onderwijs en onderzoek.

Hans Hoogeveen (1959) was sinds 1 januari 2008 directeur-generaal bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Vanaf 1997 heeft hij diverse functies op directeursniveau bekleed, waaronder directeur Internationale Zaken en directeur Kabinet.

DG Energie, Telecom & Mededinging (ETM) de heer prof. dr. J.A. (Hans) Vijlbrief

DG Energie, Telecom & Mededinging versterkt het duurzaam economisch groeivermogen in Nederland, door bevordering van het functioneren van de economie en markten, het zorgdragen voor een doelmatige en duurzame energiehuishouding, elektronische communicatie netwerken en betrouwbare digitale infrastructuren.

Hans Vijlbrief (1963) was sinds 15 februari 2010 directeur-generaal Energie, Telecom & Markten bij het ministerie van Economische Zaken (EZ). Daarvoor was hij sinds juni 2004 directeur-generaal Economische Politiek, onderdirecteur van het Centraal Planbureau en directeur Algemene Economische Politiek.

Directeur-generaal Ondernemen en Innovatie (O&I) mevrouw mr. R.M. (Renée) Bergkamp

DG Ondernemen en Innovatie draagt bij aan een excellent generiek ondernemingsklimaat, versterkt het innovatievermogen van de Nederlandse economie en geeft richting aan beleid voor biobased economie.

Renée Bergkamp (1959) was sinds 1 september 2007 directeur-generaal Ondernemen en Innovatie bij het ministerie van EZ. Daarvoor was zij directeur-generaal bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en directeur bij diverse beleidsdirecties bij het ministerie van Justitie.

Directeur-generaal Natuur en Regio (N&R) mevrouw ir A.M. (Annemie) Burger

DG Natuur en Regio borgt de verantwoordelijkheden van Natura2000, de biodiversiteit en behoud van natuurlijke hulpbronnen. Tevens is dit DG verantwoordelijk voor het ruimtelijk economisch beleid, waaronder het faciliteren van regionale clusters van bedrijvigheid en een aantrekkelijk, ruimtelijk-fysiek vestigingsklimaat. Het DG verbindt nadrukkelijk economie en ecologie en is het bestuurlijk contactpunt in de regio’s. Het DG is verantwoordelijk voor de decentralisatie van het natuurbeleid en het regionaal economisch beleid.

Annemie Burger (1957) was sinds 5 november 2007 directeur-generaal van het ministerie van LNV. Vanaf 1990 heeft zij diverse directeursfuncties bekleed, waaronder directeur van de Algemene Inspectie Dienst, directeur van een regionale beleidsdirectie en directeur Landbouw.

Directeur-generaal Internationale Betrekkingen (IB) de heer drs. S.J.H. (Simon) Smits

DG Internationale betrekkingen geeft vorm en inhoud aan economische diplomatie en economische missies. Het DG geeft impulsen aan internationale economische activiteiten en bevordert dat buitenlandse bedrijven zich blijvend in Nederland vestigen. Daarnaast draagt DG IB bij aan de beschikbaarheid van internationale publieke goederen zoals voedselzekerheid en grondstoffen.

Simon Smits (1955) was sinds 15 januari 2011 waarnemend directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen bij het ministerie van EL&I. Hij trad in 1983 in dienst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, daar was hij ondermeer hoofd Bureau SG en werkzaam op een aantal buitenlandse posten waaronder Geneve, Pretoria en de PVUE in Brussel, Senior Advisor Government Relations bij Shell International en hij was vanaf 2010 waarnemend DG Europese Samenwerking was.

Loco SG en chief economist de heer dr. B. (Bertholt) Leeftink

De loco SG geeft leiding aan de directie Algemene Economische Politiek en aan de programmadirecties Regeldruk en Topsectoren.

Bertholt Leeftink (1968) was sinds 1 maart 2010 plaatsvervangend secretaris-generaal en directeur Algemene Economische Politiek bij het ministerie van EZ. Daarvoor was hij plaatsvervangend directeur-generaal Economische Politiek. Leeftink werkte daarvoor onder meer bij het ministerie van Financiën en de Universiteit van Amsterdam.

Directeur-generaal Uitvoering de heer drs. A. (Ab) van Ravestein

DG Uitvoering is verantwoordelijk voor AgentschapNL en Dienst Regelingen.

Ab van Ravestein (1954) was sinds 1 juli 2009 algemeen directeur Agentschap NL. Daarvoor was hij algemeen directeur van de EVD bij het ministerie van EZ. Daarvoor was hij directeur Buitenlandse Handel & Investeringen, medewerker en hoofd van het toenmalige APPA.

Inspecteur-generaal nVWA de heer C.W.J. (Wim) Schreuders

Wim Schreuders (1959) is sinds 1 september 2009 inspecteur-generaal van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Hij werkte daarvoor bij de gemeente Amsterdam als directeur Dienst Werk en Inkomen en bij de Belastingdienst en het adviesbureau BMC.