Rosenthal: Nederland erkent staten, geen regeringen

Minister Rosenthal nam vandaag mede namens België en Luxemburg in Rome deel aan de tweede vergadering van de Internationale Contactgroep Libië. De vergadering was onder voorzitterschap van Italië en Qatar.

Rosenthal sprak zich tijdens de vergadering uit voor aanscherping van de sancties tegen het regime van Kadhaffi. Hij pleitte voor sluiting van televisie-stations die haatzaaien via satelliet-uitzendingen en voor stopzetten van uitvoer en invoer van olie en gas door het regime van Kadhaffi. Hij onderstreepte het belang van eensgezind optreden en van internationale coördinatie van alle inspanningen onder leiding van de VN. Verder noemde hij de deelname van regionale organisaties als de Arabische Liga en de Afrikaanse Unie cruciaal.

De minister kondigde aan dat hij voornemens is binnenkort met de andere Benelux-landen een factfinding-missie naar Benghazi te sturen. Deze missie zal in Benghazi contact hebben met onder meer de Nationale Interimraad en zich een oordeel kunnen vormen over de humanitaire situatie ter plekke.

De minister bevestigde dat de Nederlandse regering geen regeringen maar staten erkent. Van een erkenning door Nederland van de Nationale Interimraad is dan ook geen sprake. De regering beschouwt deze raad als een legitieme gesprekspartner.

De contactgroep werd eind maart in Londen opgericht om politiek leiding te geven aan de internationale inspanningen voor Libië, in nauwe samenerking met internationale en regionale organisaties. De VN, de Afrikaanse Unie, de Arabische liga, de Organisatie van de Islamitische Conferentie, de NAVO en EU nemen deel, samen met een aantal westerse en Arabische landen. De Benelux-landen bezetten samen een stoel en de Nederlandse en Belgische ministers van Buitenlandse Zaken wisselen iedere vergadering af.