Drie Nederlandse energieprojecten in de race voor Europese subsidie

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft drie energieprojecten voor subsidie voorgedragen bij de Europese Investeringsbank en de Europese Commissie. De Commissie neemt in 2012 een besluit over de toekenning van de subsidies.

Het gaat om projecten in het kader van het NER300-programma. Dit is een subsidieprogramma voor innovatieve duurzame energie en projecten voor afvang en opslag van CO2. Het wordt gefinancierd uit de opbrengst van het Europese emissiehandelssysteem. Iedere lidstaat van de Europese Unie kan projecten voordragen. Bij het ministerie van EL&I zijn in totaal acht projecten ingediend.

De voorgedragen projecten zijn:

1. Green Hydrogen

Dit project zorgt voor de afvang en opslag van CO2. Bij de nieuwe waterstoffabriek van Air Liquide in Rozenburg wordt een CO2 afvanginstallatie gebouwd. De opgevangen CO2 wordt per pijpleiding naar de tweede Maasvlakte vervoerd, waar het vloeibaar wordt gemaakt. Daarna wordt het per schip naar offshore olievelden bij Denemarken getransporteerd, waar de CO2 wordt geïnjecteerd. Gedurende tien jaar (2015-2025) kan dankzij dit project zal jaarlijks 0,5 Megaton CO2 worden afgevangen en opgeslagen.

Voor het project wordt een Europese subsidie van 211 miljoen euro gevraagd, naast een investering van de Nederlandse overheid van 60 tot maximaal 90 miljoen euro.

2. Woodspirit

Met dit project kan Nederland een van de grootste producenten van biomethanol ter wereld worden. In de Eemshaven zal een innovatieve biomethanolfabriek worden gebouwd. Hier zal jaarlijks 516 miljoen liter biobrandstof worden geproduceerd door het drogen, torrificeren (een manier van verkolen) en vergassen van hout uit onder andere Canada en Scandinavië. Voor dit project wordt een Europese subsidie van 360 miljoen euro gevraagd.

3. Enino

Energiebedrijven ENECO en NUON bouwen een demonstratiepark voor windmolens op zee. Op dit park worden zeven innovatieve turbines geplaatst als onderdeel van het windpark met een totaal vermogen van 150 Megawatt. Hiermee kunnen 170.000 huishoudens van stroom worden voorzien. Voor dit project wordt een Europese subsidie van 83,7 miljoen euro gevraagd.