‘Chinese investeringen zorgen voor werk en inkomen’

China en Nederland slaan de handen ineen bij het promoten van wederzijdse investeringen. Dat hebben minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en zijn Chinese collega Gao Hucheng, vice minister van handel, woensdag 11 mei 2011 in Beijing afgesproken.

Economie sterker maken

Minister Verhagen ziet Chinese investeerders liever komen dan gaan. 'Buitenlandse investeringen maken de Nederlandse economie sterker. Bedrijven uit het buitenland zijn gemiddeld productiever, winstgevender en innovatiever. Kortom, ze zorgen voor werk en inkomen,' aldus de minister. 'Mijn zorg is daarom niet dat Chinese bedrijven in Nederland zouden investeren, maar dat zij dat te weinig doen.'

Topgebieden

De afspraak betekent dat het ‘Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA)’ en het ‘China Investment Promotion Agency (CIPA)’ nauwer gaan samenwerken bij hun promotieactiviteiten. Daarnaast kan de NFIA dankzij de overeenkomst beter in contact komen met Chinese investeerders. Dit vergroot de kansen van lucratieve investerinsprojecten in een van de negen Topgebeiden van de Nederlandse economie.

Arbeidsplaatsen

Bijna alle grote Nederlandse multinationals hebben een vestiging in China. Ook steeds meer MKB-bedrijven weten China te vinden. Nederland is de op een na grootste Europese investeerder in China. Vooralsnog is China een bescheiden investeerder in Nederland. Begin 2011 waren er een kleine 300 Chinese bedrijven in Nederland, tezamen goed voor een investering van 600 miljoen euro en bijna 6 duizend arbeidsplaatsen.