Knapen op Bulgaarse grens

De Bulgaren hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verbeteren van de grenscontroles en de samenwerking met hun buren. 

Dat zag staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan de EU-buitengrens Kaptan Andreevo. Hij sprak aan de Turkse grens ook met twee Nederlanders van de marechaussee en de Rotterdamse havenpolitie die bijdragen aan de Frontexmissie.

Knapen complimenteerde de Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Mladenov met de inzet in de strijd tegen corruptie, georganiseerde misdaad en hervorming van de rechtsketen. Bulgarije wil toetreden tot het Verdrag van Schengen. Maar voor Nederland is het daarvoor nog te vroeg, benadrukte Knapen. "Er is een hoop bereikt, maar er is nog werk te verrichten. Dat is belangrijk voor de Bulgaarse, Europese, en Nederlandse burgers en bedrijven".

Mladenov benadrukte dat zijn regering door wil gaan met de hervormingen. Niet voor de Europese Commissie, of voor Nederland, maar voor de Bulgaarse bevolking zelf, die hebben daar recht op, zei Mladenov volgens Knapen. De staatssecretaris kijkt uit naar  het volgende rapport van de Europese Commissie over de resultaten.

Later opende staatssecretaris Knapen samen met de minister van Water en Milieu en de burgemeester van Sofia een rioolgemaal dat in samenwerking met het Nederlandse ingenieursbureau Tauw BV tot stand is gekomen. "Wij staan wereldwijd bekend om de kennis van de watersector. Maar ook voor andere sectoren liggen er kansen".
Volgens Knapen hebben  Nederlandse en Bulgaarse bedrijven elkaar een hoop te bieden en kunnen beide landen profiteren van meer economische samenwerking.