Organisatie en personeel (Hoofdstuk 2.1 uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk)

Het belangrijkste nieuws van 2010 op het gebied van organisatie is het kabinetsplan om te komen tot een compacte rijksdienst.

Veel informatie over personele zaken treft u dit jaar nog aan in het Sociaal Jaarverslag. Deze gegevens worden vanaf de rapportage over 2011 in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering opgenomen.

Herindeling departementen

Voor het eerst in de geschiedenis werd tijdens de formatie van het kabinet-Rutte-Verhagen besloten het aantal ministers en ministeries terug te brengen. Door samenvoegingen en een herverdeling van departementale onderdelen zijn 11 ministeries ontstaan.

Compacte rijksdienst

Het regeerakkoord bevat ook het voornemen om ingrijpende maatregelen te treffen om de overheidsfinanciën op orde te brengen. De rijksdienst levert daaraan een bijdrage van € 1,52 miljard in 2015. De maatregelen op het terrein van de bedrijfsvoering zijn beschreven in het uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst.

Rijksbrede shared services in de bedrijfsvoering

Sinds enkele jaren maken de ministeries steeds meer gebruik van gezamenlijke dienstverleners, ondergebracht in shared service organisaties. In de jaarrapportage staat een opsomming van de ontwikkelingen in 2010 op dit gebied.

Fte’s

De personele bezetting bij het Rijk (de Hoge colleges van Staat en de ministeries, exclusief Defensie en zbo’s) bedroeg eind 2010 ruim 114.000 fte. Daarbij zijn de dienstverbanden van 122.600 werknemers omgerekend naar volledige functies van gemiddeld 36 uur per week.

Externe inhuur

De totale uitgaven voor externe inhuur over 2010 bedroegen € 1.027 miljoen. Ten opzichte van 2009 betekent dit een daling met circa € 257 miljoen. Dit komt met name doordat de ministeries van Defensie, Financiën, Justitie en VenW minder externen inhuurden.

Adviescolleges

De minister van BZK informeert de Tweede Kamer jaarlijks over de ingestelde eenmalige en tijdelijke Kaderwet adviescolleges. In de jaarrapportage staat welke eenmalige en tijdelijke adviescolleges in 2010 actief waren.

Kaderwet zbo

Na de inwerkingtreding van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen, is voor ieder zelfstandig bestuursorgaan aangegeven of de betreffende regelgeving aan de Kaderwet wordt aangepast. In de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk staat de stand van zaken per eind 2010.

Burgerbrieven

Uit de rapportages van de ministeries is duidelijk dat zij er nadrukkelijk werk van maken dat burgers binnen de gestelde termijn antwoord krijgen op hun brieven, faxen, e-mails en telefoontjes. Daarnaast besteden ministeries steeds meer aandacht aan een volledig, begrijpelijk en juist antwoord.