Harde aanpak hooligans, meer ruimte voor supporters

Voetbalhooligans worden de komende jaren hard aangepakt om te voorkomen dat zij tijdens of rondom voetbalwedstrijden de orde verstoren. Notoire ordeverstoorders worden in kaart gebracht en bij voetbalwedstrijden geweerd. Voor goedwillende supporters wordt het zo leuker om naar voetbalwedstrijden te gaan. Dit blijkt uit het nieuwe ‘Kader voor beleid Voetbal en Veiligheid’, dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het aantal incidenten tijdens voetbalwedstrijden is de afgelopen jaren afgenomen. Wel lijken rivaliserende hooligans de confrontatie (onderling of met de politie) meer te zoeken op andere plaatsen en tijden. De meeste supporters veroorzaken geen problemen tijdens voetbalwedstrijden maar worden wel geconfronteerd met de maatregelen die bedoeld zijn om de overlast van een kleine kwaadwillende groep in te perken.

Ordeverstoorders

Gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, KNVB, betaald voetbalorganisaties en het ministerie van Veiligheid en Justitie gaan zich daarom richten op notoire ordeverstoorders. De aanpak Hooligans in Beeld II wordt landelijk ingevoerd. Eind 2011 heeft elk politiekorps de top-10 hooligans in kaart. Daarin staan niet alleen hooligans die overtredingen hebben begaan, maar ook de leiders, die ordeverstoringen aansturen zonder zelf zichtbaar overtredingen te begaan.

Dadergerichte aanpak

Politie en justitie zullen zich niet alleen richten op voetbalgerelateerde overtredingen. Ook andere delicten zoals drugshandel maken deel uit van de dadergerichte aanpak. Toonaangevende hooligans en notoire ordeverstoorders worden op basis van harde en zachte politie-informatie uit de anonimiteit gehaald en gericht aangepakt.

Deze nieuwe aanpak moet leiden tot persoonsgebonden maatregelen, zoals gebiedsverboden, stadionverboden en bijvoorbeeld meldplicht op basis van de Wet Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast. Door de dadergerichte aanpak van hooligans ontstaat er meer ruimte voor de goedwillende supporters.

Ruimte voor supporters

De betrokken organisaties streven naar minder risicowedstrijden en meer wedstrijden met de zogeheten A-status. Daarbij is het verantwoord om minder generieke beperkingen op te leggen. Door het nieuwe Kader voor Beleid Voetbal en Veiligheid kan het aantal verplichte combiregelingen voor vervoer afnemen. Ook kan er vaker vrije kaartverkoop worden toegestaan en de fysieke beveiligingsmaatregelen in het stadion kunnen worden aangepast. Vanzelfsprekend beoordelen de betaald voetbalorganisatie, gemeente, politie en justitie voor elke wedstrijd wat de risico’s zijn en hoe de veiligheid is gewaarborgd.