Gevangenis Tarin Kowt geopend

In Tarin Kowt, Uruzgan, werd gisteren de door Nederland en Australië gefinancierde gevangenis officieel geopend. De gevangenis biedt ruimte aan 106 gevangenen.

Nederland droeg 1,7 miljoen euro bij aan dit project, dat de rechterlijke macht en het formele justitiesysteem in de provincie versterkt. Nederland wil hiermee structureel bijdragen aan de ontwikkeling en opbouw van de provincie.

De opening werd verricht door de provinciaal gouverneur, zijn politiechef, de Amerikaanse Counter Terrorist Unit-commandant en het hoofd Ontwikkelingssamenwerking van de Nederlandse ambassade in Kabul.

De Nederlandse betrokkenheid op het gebied van ontwikkelings- samenwerking in Uruzgan loopt tot in 2013. Andere Nederlandse projecten die in het oog springen zijn de aanleg van de weg van Tarin Kowt naar Chora, die bijna af is en de bouw van een terminal voor civiel gebruik van het provinciale vliegveld. Die wordt in 2012 opgeleverd.