André Nollkaemper benoemd tot externe volkenrechtelijk adviseur

Minister Rosenthal heeft professor André Nollkaemper benoemd tot externe volkenrechtelijk adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Professor Nollkaemper is te allen tijde beschikbaar om, op verzoek van de minister of naar eigen oordeel, onafhankelijk advies te leveren over belangrijke kwesties van buitenlands beleid waarbij volkenrechtelijke aspecten in het geding zijn.

Ook heeft de minister vastgelegd dat zwaarwegend volkenrechtelijk advies van de afdeling internationaal recht van de Directie Juridische Zaken rechtstreeks naar de minister kan worden gezonden, buiten de hiërarchische lijn. Het gaat om advies over actuele aangelegenheden van buitenlands beleid waar gewichtige volkenrechtelijke aspecten aan de orde zijn.

Met deze maatregelen geeft de minister uitvoering aan de aanbevelingen van de Commissie Davids in het kader van het onderzoek naar de besluitvorming over Irak. De Commissie Davids had geadviseerd een gedegen inbreng van volkenrechtelijke adviezen te waarborgen in de besluitvorming op het ministerie van Buitenlandse Zaken en de regering.