Diplomaten met irisscan door controles Schiphol

Vanaf vandaag kunnen diplomaten uit alle landen van de wereld gebruik maken van een irisscan bij de grenscontrole op Schiphol. Datzelfde geldt voor topfunctionarissen van internationale organisaties.

Minister Leers (Immigratie en Asiel, verantwoordelijk voor grenstoezicht) en ambassadeur Alsuwaidi (Verenigde Arabische Emiraten) hebben deze mogelijkheid vandaag geopend, samen met president-directeur Nijhuis (Schiphol Group) en generaal-majoor Leijtens (Koninklijke Marechaussee). Het grenstoezicht met een scan van het oog maakt onderdeel uit van het zogenoemde Privium-programma.

Een blonde mevrouw kijkt in de irisscanner van het Privium-programma

De irisscan van het Privium-programma herkent de oogkenmerken als deze eenmaal registreerd zijn. Door het gebruik van de irisscan verloopt de grenscontrole sneller.

Ambassadeurs en andere mensen met een diplomatiek paspoort kunnen meedoen aan het Privium-programma. Na een eenmalige identiteitscontrole en het vastleggen van hun unieke oogkenmerken door de Koninklijke Marechaussee, krijgen zij de mogelijkheid om via de Privium Clublounge van Schiphol te reizen. Met een pasje en het scannen van hun oog kunnen zij de Nederlandse grens op Schiphol daarna sneller passeren.

Het Privium-programma bestaat al voor iedereen met een Europees paspoort. Het is vooral interessant voor mensen die vaak via Schiphol vliegen. Privium biedt een snelle en veilige grenspassage door de moderne techniek van irisherkenning. Deelnemers aan het Privium-programma betalen een kostendekkend tarief van 119 euro per jaar.

Minister Leers: "Met Privium is het grensverkeer via Schiphol gemakkelijk en snel, maar ook veilig. Daar willen we ook diplomaten en vertegenwoordigers van internationale organisaties van buiten Europa van laten profiteren. Want hun aanwezigheid draagt bij aan de internationale rechtsorde en aan internationale samenwerking."