Persverklaring minister Leers bij bezoek Eurocommissaris Malmström

Ik ben blij om Eurocommissaris Malmström vandaag te mogen ontvangen, mede namens minister Donner:  Cecilia, thank you for visiting The Hague! I hope your visit contributes to a thorough understanding of the debate on migration in The Netherlands.

Het was een goed inhoudelijk gesprek over Europees asielbeleid, de situatie in Noord-Afrika en gezinsmigratie. Ik ben mij ervan bewust dat dit laatste thema geen gemakkelijk onderwerp is in Europa, maar het is wel urgent. Daarom is Nederland voorstander van een transparante discussie, zoals ook blijkt uit ons position paper.  Nederland is een open samenleving, ook voor mensen die zich willen herenigen met hun familie. Maar we kunnen niet onze blik afwenden van de problemen die voortkomen uit een patroon van migratie die zich generatie na generatie herhaalt en gebrekkige integratie tot gevolg heeft.

Het is te gemakkelijk om deze problemen weg te stoppen achter het woord populisme. Europa wordt uitgedaagd om antwoord te geven op de roep om oplossingen voor deze problemen. Dit antwoord is nodig om het vertrouwen van de burger in de Europese Unie te herstellen. Ik heb mevrouw Malmström laten weten dat dit Kabinet vastbesloten is om in Europees verband op een waardige, realistische en voor mensen begrijpelijke manier te komen tot dit antwoord.

Wij doen dit door betere waarborgen die ervoor zorgen dat mensen kunnen inburgeren en integreren; meedoen, kortom. Vandaar dat we bepaalde eisen willen stellen aan immigranten. Daar heeft de immigrant zelf baat bij, maar ook de ontvangende samenleving. Voor al onze suggesties geldt dat ze moeten passen binnen de kaders van internationale mensenrechtenbescherming, waaronder artikel 8 EVRM.

Uit contacten met mijn collega's mij gebleken is dat de behoefte aan een open dialoog op dit terrein groot is en dat er grote bereidheid bestaat te zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Ik ben er door ons gesprek verder van overtuigd geraakt dat mevrouw Malmström ook bereid is deze discussie aan te gaan, maar wel op basis van een gedegen voorbereiding. Het gesprek van vandaag was onderdeel van die voorbereiding. Ik zie het als een teken dat de EC de discussie over gezinsmigratie met open vizier ingaat en dat betekent ook kansen voor Nederland. Kans om ons standpunt naar voren te brengen.

Ik heb de bevestiging gekregen dat het Groenboek gezinshereniging in november zal komen. Daarin zal de Commissie een aantal vragen formuleren over het beleid ten aanzien van gezinshereniging. Ook Nederland is goed voorbereid. Wij zullen de komende periode blijven werken aan draagvlak voor onze voorstellen. Door het gesprek met andere lidstaten hopen we te komen tot gezamenlijke antwoorden op deze vragen.

Tenslotte ben ik verheugd met het voorstel van de Commissie voor de uitwerking van de mogelijkheid om visumliberalisatie op te schorten voor de Westelijke Balkan wanneer er sprake is van een plotselingen toestroom van asielzoekers uit die landen.