€ 30 miljoen extra voor aanpak voortijdig schoolverlaten

De aanpak van voortijdig schoolverlaten is een topprioriteit van het kabinet. Daarom wordt er vanaf 2012 € 30 miljoen extra ingezet voor jongeren met gestapelde problemen en geen opleiding meer volgen. Zo krijgen jongeren binnen de school intensieve begeleiding gericht op het behalen van een startkwalificatie. Dat maakte minister Van Bijsterveldt (OCW) vandaag bekend in Utrecht waar zij sprak met ruim 60 onderwijswethouders en bestuurders van ROC’s en vo-scholen over de aanpak van voortijdig schoolverlaten (vsv).

De aanpak van schooluitval heeft in schooljaar 2009-2010 landelijk geresulteerd in een daling van het aantal voortijdig schoolverlaters van 70.000 naar 39.600. Daarmee komt het doel voor 2011 (35.000) in zicht, maar het kabinet-Rutte-Verhagen verscherpt de ambitie en wil het aantal voortijdig schoolverlaters verder terugdringen tot maximaal 25.000 vsv’ers in 2016. Van Bijsterveldt constateerde veel bereidheid onder de wethouders en bestuurders om een doorstart te maken en te werken aan deze ambitie.

In Europese kopgroep

Uit recente cijfers van Eurostat blijkt dat Nederland grote voortgang geboekt heeft in het terugdringen van voortijdig schoolverlaten op Europees niveau. Sinds peiljaar 2000 is Nederland erin geslaagd om het percentage voortijdig schoolverlaters te verlagen van 15,4% tot 10,1% in 2010. Daarmee behoort Nederland tot de koplopers binnen de Europese Unie. Het percentage voortijdig schoolverlaters tussen 18 en 25 jaar is in 2009 verder teruggebracht met 0,8 procentpunt naar 10,1%. Minister Van Bijsterveldt is blij met deze ontwikkeling: 'Elk kind binnen de EU verdient een diploma. Ik ben er trots op dat de inzet van scholen, gemeenten en ouders zijn vruchten afwerpt. Onze aanpak is in Brussel niet onopgemerkt gebleven', aldus de minister, die benadrukte dat er nog een flinke uitdaging ligt.