FIOD spoort BTW-fraude op

De FIOD heeft in het kader van een onderzoek naar BTW-fraude op maandag 30 mei onder leiding van het Functioneel Parket een doorzoeking gedaan in een bedrijf van een autohandelaar en in de woning van de directeur groot-aandeelhouder (DGA) in Apeldoorn en omgeving.

De autohandelaar laat door andere bedrijven auto's uit het buitenland halen zonder dat er BTW over afgedragen wordt. Er wordt vermoedelijk met valse facturen gewerkt. Het autobedrijf en de DGA worden ervan verdacht deel te nemen aan een criminele organisatie die zich richt op BTW-fraude en witwassen. Het geschatte fiscale nadeel door de BTW-fraude bedraagt ruim € 2,7 miljoen. De belastingdienst zal het fiscale nadeel alsnog terughalen door naheffingsaanslagen.

Begin 2011 is al een man uit Gelderland aangehouden die ervan verdacht wordt dat hij de auto's uit het buitenland naar Nederland haalde. In dat onderzoek werd bevestigd dat de afnemer van de auto’s bewust meewerkte aan de BTW-fraude. Deze afnemer is het bedrijf waar de FIOD vandaag een doorzoeking deed. Nu ook de afnemers in de onderzoeken van FIOD worden meegenomen heeft de Belastingdienst een mogelijkheid het geleden nadeel voor de schatkist alsnog te verhalen.

Door BTW-fraude kunnen autohandelaren auto's voor minder geld inkopen. Hiermee ontstaan concurrentievoordelen ten opzichte van handelaren die wel netjes BTW afdragen.

De FIOD heeft vandaag 220.000 euro aan contanten en administratie in beslag genomen om verder te onderzoeken. Daarnaast werden in de woning van de verdachte drie vuurwapens aangetroffen. Deze actie valt binnen het kader van het project Landelijk onderzoek BTW-fraude van de Belastingdienst. Hierbij wordt, naast preventie ook gewerkt aan verbetering van de detectie van fraudezaken.