Kamp neemt SER-advies ‘Werk maken van baan-baanmobiliteit’ in ontvangst

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag een advies van de Sociaal Economische Raad (SER) in ontvangst genomen over het wisselen van banen. In het rapport ‘Werk maken van baan-baanmobiliteit’ adviseert de SER dat het makkelijker en normaler moet worden om vrijwillig over te stappen naar een andere baan.

Deze zogenoemde “baanmobiliteit” is volgens de SER erg belangrijk voor een gezonde arbeidsmarkt. Reden hiervoor is dat mensen dan makkelijker in een andere sector aan de slag kunnen. Dit is erg handig wanneer in de eigen branche geen werk is terwijl in een andere tak juist een tekort aan personeel is.

Om een betere baanmobiliteit te krijgen is het volgens de SER nodig dat er in Nederland een “mobiliteitscultuur” ontstaat. Als voorbeeld noemt SER voorzitter Rinnooy Kan de Verenigde Staten waar het normaal is om van baan te veranderen en voor nieuw werk te verhuizen naar een andere streek. Ook adviseert de raad om werknemers meer scholing te geven die ze voorbereid om aan de slag te gaan in een andere branche. Tot slot raadt de SER aan om de voorzieningen, die mensen helpen bij het wisselen van baan, te verbeteren.

Minister Kamp is blij dat het rapport er is. “Dit is een nuttig advies. Straks is er de situatie dat enkele sectoren tekort aan personeel hebben. Het is dan nodig dat de arbeidsmarkt mobiel is. Dit rapport helpt daarbij.” Het rapport blijft dan ook niet op de plank liggen: “Bij de uitvoering spelen de sociale partners een belangrijke rol maar we zijn bereid tot ondersteuning.”

Minister Kamp neemt SER-advies in ontvangst  foto: SZW

Minister Kamp neemt SER-advies in ontvangst