Nederland betuigt steun aan transitieproces in Tunesië

Minister Rosenthal heeft in Tunis de premier en de minister van buitenlandse zaken van de interimregering van Tunesie ontmoet. Hij betuigde namens Nederland steun aan het transitieproces in Tunesie en benadrukte het belang van eerlijke en vrije verkiezingen.

Rosenthal sprak in Tunis met minister-president Béji Caid Essebsi over de gevolgen van de recente ontwikkelingen in de Arabische regio. Hij benadrukte het belang van modernisering van de economie,  democratisering en versterking van de rechtsstaat en de mensenrechten. In het bijzonder vroeg hij ook aandacht voor de positie van de vrouw. Nederland werkt momenteel aan de invulling van een transitieprogramma voor de Arabische regio. Ons land wil via de EU bovendien bijdragen aan het veranderingsproces.

Om Tunesië ook economisch te steunen zet Nederland zich in voor betere markttoegang tot de EU van Tunesische landbouwproducten. Rosenthal benadrukte bovendien het risico op een 'brain drain' door de recente stroom bootvluchtelingen vanuit Tunesië richting de EU. Structurele economische groei en toename van werkgelegenheid in de regio is het waar het bij de bestrijding van illegale migratie echt om gaat.

Verder sprak Rosenthal met minister van buitenlandse zaken Mouldi  Kefi over de mensenrechtensituatie in Tunesië, de situatie in buurland Libië en het Midden-Oosten Vredesproces. Ook bespraken zij de mogelijkheid van het aanbieden van beurzen voor studenten en een trainingsprogramma voor Tunesische diplomaten.

Tot slot had Rosenthal een ontmoeting met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld in Tunesië: NGO's, journalisten en academici. Hij sprak met hen over de mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en vergadering, positie van NGO's en microkredietprogramma's.