Verhagen:‘Geen hervorming, geen geld’

Landen van de Europese Unie hebben veel profijt van de interne markt en de euro. Maar dat brengt ook de verantwoordelijkheid met zich mee de economie op orde te houden. Landen die deze verantwoordelijkheid ontlopen, moeten tot de orde worden geroepen.

Europese samenwerking

Met die woorden van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) werd woensdag 8 juni 2011 een seminar van de Sociaal Economische Raad over de toekomst van Europese samenwerking geopend. Minister Verhagen benadrukt het belang van economische hervormingen voor de toekomst van Europese samenwerking. 'De Europese economieën zijn sterk met elkaar verbonden, alleen wanneer alle lidstaten hun economie op orde houden kunnen we blijven profiteren van de samenwerking,' aldus de minister. 'Doet een land dat niet en moet het uit de brand worden geholpen, dan geldt wat mij betreft: geen economische hervormingen, geen geld.'

Europees economisch contract

De afspraken over hervormingen kunnen volgens de minister worden vastgelegd in een nieuw Europees economisch contract. Door afspraken vast te leggen krijgen landen die hun zaken op orde hebben een stok achter de deur om slechter presterende lidstaten aan te zetten tot modernisering van hun economie.

Versterken economie

Ook Nederland blijft werk maken van het versterken van de economie. De Europese Commissie deed deze week daarvoor een aantal aanbevelingen. Minister Verhagen ziet die als een aanmoediging om door te gaan met zijn aanpak om de vernieuwingskracht van het bedrijfsleven te versterken en de om de arbeidsmarkt klaar te maken voor de toekomst.