Nederland houdt NAVO-hoofdkwartier Brunssum

De Defensieministers van de NAVO hebben vandaag in Brussel de knoop doorgehakt over een geografische herverdeling van haar hoofdkwartieren. Nederland behoudt het hoofdkwartier in Brunssum, zo kwamen de ministers overeen.

De 28 lidstaten willen bezuinigen op het grote aantal hoofdkwartieren en agentschappen van het bondgenootschap. Het brengt de hoeveelheid banen op de staven terug van 13.500 naar 8800. Brunssum krijgt er juist 230 functies bij, door het overbrengen van de expeditionaire staf uit Heidelberg. Het hoofdwartier in Limburg stuurt onder meer de ISAF-missie in Afghanistan aan.

Ook een NAVO-agentschap in Den Haag blijft behouden. Dit zogenoemde NC3A, waar 625 personen actief zijn, ontwikkelt hoogwaardige communicatie-, commando- en spionageapparatuur. DARS op Nieuw Milligen verhuist naar Italië. Bij deze 2 snel-inzetbare mobiele NAVO-commandovoeringseenheden voor de bevelvoering over luchtoperaties, werken ongeveer 150 mensen.

Strategische waarde

Minister Hans Hillen is verheugd over het bereikte resultaat. "Hoewel we in deze noodzakelijke bezuinigingsslag met DARS een belangrijk element verliezen, neemt de totale werkgelegenheid voor Nederland zelfs toe. Daarbij is het hoofdkwartier in Brunssum, dat al meer dan 40 jaar in Nederland zit, van grote strategische waarde."