Knapen geeft startsein voor studentendenktank Nederland-Duitsland

Dinsdag gaf staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken de aftrap voor de 'studentendenktank Nederland-Duitsland/nationaal' van de Radboud Honours Academy. Knapen vroeg de studenten te onderzoeken hoe Duitsland en Nederland op verschillende terreinen beter kunnen samenwerken. 

Knapen benadrukte het belang van samenwerking met Duitsland. ‘Een groot deel van onze boterham wordt in Duitsland verdiend en in Europese onderhandelingen zijn onze oosterburen vaak een van onze belangrijkste partners. Hoewel de samenwerking op allerlei niveaus intensief is en overwegend goed verloopt, bestaan er nog steeds praktische hindernissen. Verschillen in wetgeving, in bevoegdheden van instanties en cultuurverschillen staan soms de gezamenlijke aanpak van gedeelde uitdagingen in de weg. Ik vraag de Denktank de succes- en faalfactoren te identificeren en met vernieuwende voorstellen te komen om de samenwerking verder te verbeteren.’

De studenten vormen een van de twee jaarlijkse denktanks aan de Radboud Honours Academy die tot 2016 voorstellen zullen doen om de Duits-Nederlandse samenwerking te verbeteren. Vorige maand startte de 'Denktank Nederland-Duitsland/euregionaal' met een opdracht van burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen. De denktanks worden inhoudelijk begeleid door prof. dr. Paul Sars, hoogleraar Duitslandstudies en tevens Euregioambassadeur.

Nederland en Duitsland onderhouden nauwe banden op allerlei terreinen. Per jaar wordt tussen beide landen voor ruim 130 miljard euro aan handel gedreven. Daarmee is de bilaterale handelsrelatie één van de vier meest intensieve ter wereld.