Ouderen moeten regie over hun eigen leven houden

In de afgelopen drie jaar is gewerkt aan een samenhangend zorgaanbod dat beter is afgestemd op de individuele behoeften van ouderen. Wat hebben deze inspanningen tot nog toe opgeleverd?  Tijdens een congres op 14 juni werden de tussentijdse resultaten van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) gepresenteerd. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten sprak de aanwezigen via een videoboodschap toe.

Goedemorgen,

Goed dat u bij elkaar bent in Ede om te praten over het Nationaal Programma Ouderenzorg. U gaat met elkaar na of het programma goed op koers ligt.

Sinds 2008 bent u met verschillende projecten bezig die er voor moeten zorgen dat de zorg aan ouderen verbetert. Vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring weet ik dat het zorgstelsel, en de mensen daarin, vaak niet genoeg vooruit kijken naar de gevolgen die ziekte en veroudering voor kwetsbare mensen hebben.

Er kan nog veel beter worden samengewerkt. Er kan nog veel meer worden geprofiteerd van kennis die al bestaat. Ik denk daarbij aan de grote, nog nauwelijks opgeschreven expertise bij verplegenden en verzorgenden. Ik denk daarbij ook aan de kennis en de betrokkenheid in de intramurale sector. Juist bij mensen met complexe problematiek zijn deze inzichten van toegevoegde waarde in de keten.

Ouderen die een goed sociaal netwerk hebben zijn gezonder, weerbaarder en leven langer. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Daar moeten we dus zuinig op zijn. Het is belangrijk dat we op tijd op de hoogte komen als ouderen problemen gaan ervaren.

In de projecten van het Nationaal Programma Ouderenzorg wordt daar veel aandacht aan besteed. En ik verheug mij de resultaten te horen.

Ik ben enthousiast over de projecten die ons zorgsysteem attenter maken op de beleving van ouderdom en de risico’s daarin. Huisartsen kunnen bijvoorbeeld heel goed kijken en luisteren naar ouderen als ze in de praktijk komen. Of juist als ze een bezoekje over slaan. Er achter aangaan hoe dat komt, zelf of via de praktijkassistente. Want dan kan tijdig de juiste hulp worden geboden.

Als we zo werken, zorgen we er met zijn allen voor dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat ze zelf de regie over hun leven kunnen blijven houden. En daar draait het om.

Ik wens u een prettige dag toe, een goed congres, goede resultaten en uiteindelijk voor de ouderen in onze samenleving de verbetering die u ook beoogde.

Dank u wel.