Verhagen: 'Israël en Nederland praktische bondgenoten'

Als een echte vriend en praktische bondgenoot van Israël streeft Nederland niet alleen naar hechtere politieke betrekkingen, maar ook naar meer economische samenwerking. Dat zei minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen dinsdag 14 juni 2011 in een toespraak tot hoogleraren, medewerkers en studenten van de Technion universiteit in Haifa.

Vredesonderhandelingen

Minister Verhagen drong aan op een snelle hervatting van de vredsonderhandelingen met de Palestijnen. Die moeten leiden tot een joodse staat Israël naast een democratisch Palestina langs de grenzen van 1967. Dat betekent dat er overeenstemming moet worden bereikt over de status van Jeruzalem en een werkbare en rechtvaardige oplossing voor de Palestijnse vluchtelingen.

Vrede kan niet wachten

Praktische economische samenwerking tussen Nederland, Israël en de Palestijnse autoriteit kan bijdragen aan een vreedzame oplossing van het conflict. 'Vrede moet mensen eten op tafel bieden, een dak boven hun hoofd en vooruitzichten voor de toekomst,' aldus minister Verhagen. 'Maar we moeten niet denken dat vrede kan wachten tot de economie groeit. Vrede kan niet wachten.'

Aantrekkelijke partner

De bewindsman benadrukte dat mensen bij dit alles soms uit het oog verliezen dat Israël ook een gewoon land is met een zeer ondernemende bevolking en een open, innovatieve economie. Israel geeft meer uit dan welk andere industrieland aan onderzoek en ontwikkeling, en heeft na de VS het grootste aantal startende high tech bedrijven ter wereld. Dat maakt Israël tot een aantrekkelijke partner voor Nederlandse universiteiten, instellingen en innovatieve bedrijven.

Handelsmissie

Bedrijven uit de topsectoren van de Nederlandse economie, zoals agrofood, water, chemie, energie en life sciences, zijn op hun beurt aantrekkelijk voor Israëlische partners en hebben uitstekende kansen op de Israëlische markt. Minister Verhagen kondigde aan dat er in 2012 een handelsmissie naar Israël die zal zijn gericht op innovatieve bedrijven en projecten.

De economische betrekkingen tussen Nederland en Israël hebben een stevige basis. Nederland is voor Israël de tweede exportbestemming in Europa, en is voor Israël één van de vijf belangrijkste handelspartners. Nederlandse bedrijven, zoals Philips Medical Systemes hebben in Israël een uitstekende reputatie opgebouwd.

Oorkonde

Uit handen van de voorzitter van het College van Bestuur van Technion, professor Lavie, ontving minister Verhagen een oorkonde als teken van de waardering voor zijn inzet voor de betrekkingen tussen Nederland en Israël. Technion werkt samen met de economische en medische faculteiten. van de Erasmus-universiteit Rotterdam. Het wordt beschouwd als een van de toonaangevende technische universiteiten ter wereld.