Bureau Gateway slaagt voor Britse Review

Op 10 juni heeft Bureau Gateway, onderdeel van het ministerie van BZK, een licentieverlenging van twee jaar gekregen van de Britse Major Projects Authority (MPA). Een Britse delegatie gaf groen licht voor de wijze waarop de Gateway reviewmethode in Nederland wordt toegepast en doorontwikkeld. In januari 2010 ontving het Bureau eerste accreditatie van de MPA waarbij werd aangegeven dat in 2011 een tweede toetsing zou plaatsvinden.

De belangstelling voor de Gateway methode is groot. Aanvankelijk is Gateway geïntroduceerd voor hoog risico programma’s en projecten met een groot ICT-component bij de Rijksoverheid. Nu wordt Gateway Review eveneens toegepast bij hoog risico projecten en programma’s in bijvoorbeeld het primaire beleidsproces, organisatievraagstukken en in bredere bedrijfsvoeringstrajecten. Ook de G4 voert pilots uit en andere branches hebben interesse getoond.

Er zijn inmiddels meer dan 50 Reviews uitgevoerd op hoog risico projecten en programma’s bij de Rijksoverheid. De Britse MPA noemde als belangrijke succesfactor het commitment van de bestuurlijke top binnen de Rijksoverheid en de professionaliteit van Bureau Gateway. Zo zijn er ruim 280 (oud-) topambtenaren opgeleid om elkaars projecten en programma’s te reviewen. Dit gebeurt op vrijwillige basis.

De inzet van Gateway helpt opdrachtgevers van hoog risico projecten en programma's bij de toetsing of de ingezette koers het beoogde resultaat gaat opleveren. Het kenmerk van de methode is dat je als opdrachtgever in één week van een team ‘critical friends' hoort hoe je traject ervoor staat en wat er nodig is om in de volgende fase succesvol te zijn. Opdrachtgevers van de uitgevoerde Reviews geven unaniem aan dat de inzet van Gateway heeft geholpen bij de betere sturing en beheersing van hoog risico projecten en programma’s.

Bureau Gateway bevindt zich in internationaal gezelschap. Wereldwijd zijn er gecertificeerde organisaties in onder meer Australië, Nieuw Zeeland en Schotland.