Defensie verstrooit as ridder Mulder-Gemmeke

Defensie heeft de laatste wens van mevrouw Brunita Josepha Mulder-Gemmeke Ridder der Militaire Willemsorde der 4de klasse vervuld. Dat gebeurde 10 juni door haar as uit te strooien boven de Noordzee vanuit een AB 412 SP reddingshelikopter. Naast Koningin Wilhelmina was mevrouw Mulder-Gemmeke, die 20 december 2010 overleed, de enige vrouw die ooit is geëerd met de Militaire Willemsorde.

Het Defensie Helikopter Commando, waarbij de reddingshelikopters zijn ondergebracht, heeft op gepaste wijze invulling gegeven aan de as verstrooiing. Deze gebeurde op een locatie waarvan de lengtegraad direct verwant is met de geboortedatum van Mevr. Gemmeke, 3 juni 1922. De as verstrooiing heeft dan ook plaats gevonden op 6 graden 3 minuten en 22 seconden oosterlengte en 52 graden en 32 minuten noorderbreedte.

Geheim agent

Mevrouw Mulder-Gemmeke begon tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Haag haar verzetswerk met het verspreiden van de illegale krant Je Maintiendrai. Later was ze werkzaam als agente en verbindingsofficier, waarbij zij diverse malen het transport van radiozenders en andere materialen die vanuit Engeland werden verstuurd, naar verzetsgroepen in Nederland verzorgde. Ook werd ze in Engeland opgeleid tot geheim agent. In 1961 trouwde ze met de luchtmachtmilitair en oorlogsvlieger generaal-majoor Joop Mulder, die ook in het bezit van de Militaire Willems-Orde was.

De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste militaire ridderorde en werd op 30 april 1815 ingesteld door koning Willem I. Hoewel het een militaire ridderorde is, kunnen ook burgers (zoals verzetsstrijders) deze onderscheiding ontvangen. Mevrouw Mulder-Gemmeke ontving op 22 juli 1950 in het Paleis op de Dam in Amsterdam haar Militaire Willemsorde der 4de Klasse.