Minister Verhagen wil meer geld voor garanties leningen MKB

Er moet meer geld komen voor ondersteuning van MKB-bedrijven die krediet bij de bank aanvragen. Zonder maatregelen dreigt de MKB-borgstellingsregeling dit najaar uitgeput te raken. Om te voorkomen dat ondernemers nul op rekest krijgen, doet minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) een beroep het Europees Investeringsfonds.

Groeikansen

'Ondernemers zien weer volop groeikansen, maar hebben ook te maken met koudwatervrees van banken,' aldus de minister. 'Soms kan de overheid net het benodigde zetje geven. Ik heb er vertrouwen in dat we het budget met enkele honderden miljoenen euro’s kunnen verhogen.'

Snel groeiende bedrijven

Uit onderzoek blijkt dat er over het algemeen genoeg krediet beschikbaar is, maar dat jongere en snel groeiende bedrijven nog altijd moeilijk financiering kunnen krijgen. Dat kan de economische groei op den duur drukken. Daarom is de MKB-borgstellingsregeling (BMKB) in het leven geroepen.

Overheid garant

Via de BMKB staat de overheid garant voor een deel van de lening die ondernemers bij de bank afsluiten. Als een ondernemer de lening niet kan terugbetalen, dan draagt de overheid een deel van het verlies van de bank. Voor 2011 is hiervoor 765 miljoen euro beschikbaar.