Ministerie start proef: langdurige spijbelaar op stufi gekort

Het ministerie van OCW gaat ROC-instellingen begeleiden in het beter benutten van de mogelijkheden die de wet hen biedt om voortijdig schoolverlaten terug te dringen, zoals het stopzetten van de studiefinanciering. Daarom start het ministerie in het nieuwe schooljaar met een pilot. De gemeente Rotterdam heeft zich hiervoor inmiddels aangemeld. Dat heeft de minister Van Bijsterveldt (OCW) vandaag bekend gemaakt. 'Schoolverzuim is een voorbode op schooluitval. Een goedwerkend verzuimloket is daarbij belangrijk, maar ook het optimaal gebruik van bestaande regelingen. Daar kunnen we in de strijd tegen voortijdig schoolverlaten meer uithalen', aldus minister Van Bijsterveldt.

Zo maken ROC’s nog weinig gebruik van de mogelijkheid om de studiefinanciering stop te zetten van meerderjarige mbo’ers op niveau 1 en 2 opleidingen die veel en langdurig spijbelen. Bij langdurig verzuim gaan jongeren niet naar school maar ontvangen wel studiefinanciering. Er ontstaat oneigenlijk gebruik van de studiefinanciering. Dit geldt specifiek voor opleidingen op niveau 1 en 2, waar het recht op studiefinanciering niet afhankelijk is van het behalen van een diploma. Door de studiefinanciering na 8 weken verzuim in te trekken, wordt het oneigenlijk gebruik ervan aangepakt. Bovendien worden studenten gestimuleerd naar school te gaan, hun studie af te maken en hun diploma te halen.

ROC's zijn verantwoordelijk voor de verzuimregistratie via het digitaal verzuimloket. Met de gegevens uit dit loket gaat DUO de instellingen, ook die in Rotterdam, actief benaderen en begeleiden als er sprake is van langdurig verzuim van studenten. Er bestaan wettelijke regelingen om de studiefinanciering stop te zetten bij langdurige afwezigheid, maar ROC’s kennen de mogelijkheden vaak onvoldoende en maken er nog weinig van gebruik. DUO gaat de ROC’s hierop aanspreken, zodat zij hun verplichting op dit terrein nakomen. Op die manier worden jongeren aangespoord om de opleiding te hervatten.

Om deel te mogen nemen aan de pilot moet eerst de verzuimregistratie via het digitaal verzuimloket op de Rotterdamse scholen op orde zijn. Bovendien worden de studenten van de desbetreffende ROC’s geïnformeerd over de start en het doel van de pilot. De Rotterdamse ROC’s gaan de jongeren na 1 dag afwezigheid al wijzen op de consequenties van langdurig schoolverzuim. De pilot loopt vanaf 1 september. De resultaten worden begin 2012 verwacht.